Despre Ziua Sustenabilității în România

octombrie
27

Ziua Sustenabilității în România este ziua în care:

  • Încetinim ritmul activităților noastre zilnice și căutăm soluții și idei prin care să creștem ritmul de construire a unei societăți sustenabile;
  • Aducem vizibilitate națională asupra conceptului de sustenabilitate și îl explicăm în termeni simpli, astfel încât să fie înțeles de cât mai mulți oameni; 
  • Îndemnăm la conștientizare și acțiune comună.

Ziua Națională Sustenabilității în România este recunoscută oficial de statul român.

Dragoș Tuță

Dragoș Tuță

Președinte și Fondator Ambasada Sustenabilității în România

Astăzi, 27 octombrie, este Ziua Națională a Sustenabilității. Începând cu acest an, Ziua Sustenabilității în România este recunoscută oficial de statul român. Folosim acest prilej pentru a le spune românilor că sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine. Cu această ocazie festivă, noi, cei de la Ambasada Sustenabilității în România, împreună cu cetățenii României, le transmitem liderilor formali ai acestei țări care sunt prioritățile din perspectiva românilor în ceea ce privește nevoia de siguranță pentru ziua de mâine. Atât timp cât trăim în frică, construim de pe o zi pe alta și nu reușim să ne asigurăm un viitor sustenabil. O națiune sustenabilă, sănătoasă și prosperă, poate fi construită numai cu predictibilitate și doar având siguranța zilei de mâine.

Noi, Lidl, vedem sustenabilitatea ca pe responsabilitatea de a răspunde astăzi la întrebările care țin de viitorul nostru.

Maria Mihai

Maria Mihai

Director de Comunicare & CSR LIDL România

Noi, Lidl, vedem sustenabilitatea ca pe responsabilitatea de a răspunde astăzi la întrebările care țin de viitorul nostru. Într-un context plin de incertitudini, ne propunem să găsim acele soluții și abordări sustenabile, în care toți actorii din societate au un rol activ. Doar în acest mod putem avea siguranța zilei de mâine. Ne bucurăm că, începând din acest an, putem sărbători oficial o Zi Națională a Sustenabilității. Sperăm ca ea să nu fie doar o ocazie de a conștientiza nevoia de a fi responsabili în raport cu resursele, mediul și societatea, ci să devină o zi în care să tragem linie și să ne uităm la rezultatele din fiecare an, pentru ca, mai apoi, să folosim această zi drept prilej de a ne propune obiective din ce în ce mai ambițioase pentru un viitor mai bun și mai sigur.

27 OCTOMBRIE
ZIUA NAȚIONALĂ A SUSTENABILITĂȚII

2022
În anul 2022,

în colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, partenerul guvernamental al Ambasadei Sustenabilității în România, am conturat un proiect de lege privind Ziua Sustenabilității în România ca zi națională pe data de 27 octombrie;


Pe data 3 mai 2023,

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat proiectul de lege cu 182 voturi pentru, 32 contra și 48 abțineri, iar pe data de 31 mai, textul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 483, partea I. Legea privind Ziua Sustenabilității în România pe data de 27 octombrie a devenit Legea nr. 157/2023;

Statutul de zi națională va crea acel cadru instituțional de care avem nevoie pentru ca sustenabilitatea să devină temă prioritară pe agenda publică, în timp ce explicăm acest concept pe toate cele 3 dimensiuni ale sale: social, mediu și economic;

2023

> 2023
Pe termen mediu și lung,

ZSR își propune să ofere repere comune de dialog și cunoaștere, dar și o platformă de cooperare între autorități publice, ONG-uri, companii și cetățeni.

Vezi proiectul de lege

Cum am putea explica conceptul de sustenabilitate astfel încât să fie de înțeles pentru toți românii?

În acest an, de Ziua Națională a Sustenabilității, ne-am trecut notițele de pe ciornă pe curat și am încercat să explicăm sustenabilitatea pe înțelesul tuturor. Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine.

Sustenabilitatea este componenta esențială pentru a ne asigura un viitor prosper. Fiecare entitate contează atunci când vine vorba despre fapte responsabile. Doar în urma unui efort comun azi, putem să obținem rezultate cu impact pozitiv mâine.

Există o teamă de viitor generalizată în societatea noastră. Ea se definește prin sentimentul de NESIGURANȚĂ A ZILEI DE MÂINE și este generată de toate problemele sistemice de care ne lovim în viața de zi cu zi. O sumedenie de întrebări apar odată cu toate problemele din societatea noastră.

Oare

Oare? oare? oare?....

Nu putem lăsa aceste întrebări fără răspuns. Și nu putem spera la o rezolvare de la sine a problemelor. Nu putem să lăsăm viitorul, siguranța zilei de mâine, în mâna sorții, ca într-un joc de tarot. În realitate, răspunsurile problemelor noastre se găsesc într-o abordare sustenabilă generalizată, în care toți actorii din societate au un rol (cetățeni, ONG-uri, companii, autorități).