“Cum definesc românii siguranța zilei de mâine”
-studiu de percepție-

O cercetare exploratorie pentru a înțelege cum definesc românii siguranța zilei de mâine și cât de validă este sintagma “Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine” prin corelarea nevoilor exprimate de cetățeni cu Obiectivele de Sustenabilitate definite de Organizația Națiunile Unite și stringente pentru societatea românească actuală.

  • 6 din 10 români spun ca trăiesc fără siguranța zilei de mâine

  •  Principalii responsabili menționați sunt instituțiile statului și politicienii

  • Urgențele menționate sunt: Munca: salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%); Sănătate: sistem de sănătate pe care să te poți baza (71%); Educatie: un sistem de învățământ calitativ, cu profesori bine pregătiți, dotări necesare (60%)

Este esențial să vedem lucrurile așa cum sunt atunci când construim strategii pentru viitor.

Silvia Luican

Silvia Luican

Fondator IZI data

“Este utopic să ne gândim la un viitor îndepărtat sustenabil atunci când realitatea imediată a celor mai mulți dintre români este dictată de griji pentru lucruri de bază, 6 din 10 oamenii declară că nu au siguranța zilei de mâine. Ei sunt îngrijorați pentru asigurarea hranei, mulți trăiesc de la un salariu la altul, se confruntă cu sărăcie energetică sau se tem să aibă nevoie de o vizită la spital. Este esențial să vedem lucrurile așa cum sunt când construim strategii pentru viitor și mă bucură interesul continuu al Ambasadei Sustenabilității pentru înțelegerea României adevărate, este al 5-lea studiu de piață național (rural și urban) realizat în 2023 de Ambasadă alături de IZI data, iar parteneriatul cred că poate aduce relevanță proiectelor de construcție a unui viitor ancorat în realitate. Recunoașterea oficială a Zilei Sustenabilității în România de către statul român sper să marcheze și un angajament de implicare în rezolvarea urgențelor ce țin de siguranța zilei de mâine”, a declarat Silvia Luican, sociolog și fondator IZI data

Cum văd românii siguranța zilei de mâine?

Românii percep siguranța zilei de mâine în termeni de: salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%), un sistem de sănătate pe care să te poți baza (71%), stabilitatea locului de muncă/financiară (70%), sănătatea personală și a celor din jur (68%), un sistem de învățământ calitativ, cu profesori bine pregătiți, dotări necesare etc. (60%), fără criminalitate, tâlhari, oameni ai străzii periculoși (57%), o țară puternică din punct de vedere financiar (52%), oameni mai buni, mai puțini invidioși, mai implicați în binele comun (51%).

Ierarhia temelor de sustenabilitate – urgența pentru siguranța zilei de mâine

În funcție de urgența percepută de către respondenți, cele 8 teme de sustenabilitate abordate în cadrul acestui studiu au înregistrat proporțiile din graficul de mai jos:

Locul 1 – „Sănătate și bunăstare”

Aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: accesul și încurajarea pentru analizele periodice gratuite/ la prețuri accesibile, pentru toți oamenii (69%), urmată îndeaproape de infrastructură medicală bine pusă la punct (clădiri renovate și curate, aparatură, toalete, număr de ambulanțe), alături de medicamente accesibile pentru toți oamenii (56%).

Locul 2 – „Munca decentă și creștere economică”

Aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: creșterea salariului minim pe economie (58%), respectarea echilibrului între viață profesională și timp liber (57%), condiții sigure de muncă pentru toată lumea (56%).

Locul 3 – „Educația de calitate”

Aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: infrastructură școlară bine pusă la punct, cu școli renovate, dotate cu manuale, calculatoare, săli de sport (59%), pregătire pentru locuri de muncă actuale, de viitor, ancorate în realitate (55%), o programă școlară actualizată, mai puțin stufoasă, mai practică etc. (55%).

 

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
Siguranța zilei de mâine a ajuns să fie ca o ruletă rusească.

Siguranța zilei de mâine a ajuns să fie ca o ruletă rusească. E ca un joc de noroc, ajungi să pleci de acasă și nu știi dacă te mai întorci sau nu știi dacă mai deschizi ochii a două zi. Suntem predispuși la atâtea pericole, nu mă simt în siguranță în propriul oraș. În plus, suntem din ce în ce mai obosiți, mai stresați. Toate astea ne afectează sănătatea.

Femeie din mediul urban 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
Oamenii în funcții mai mari ar trebui să ne ofere acest sentiment de siguranță a zilei de mâine.

Oamenii în funcții mai mari ar trebui să ne ofere acest sentiment de siguranță a zilei de mâine. Dar dacă schimbă legile de pe o zi pe alta, nu mai știi ce să mai crezi, ce să mai faci – nimic nu mai e sigur și ai așa o temere.

Bărbat din mediul rural 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
Să fie egalitate de șanse între rural și urban.

Posibilitățile pe care le putem avea influențează asta. Să fie egalitate de șanse între rural și urban, să pornim cu același nivel de educație ca să nu ne simțim defavorizați când ajungem la liceu. Încă de la grădiniță, să fie un program prelungit și pentru copiii de la sat; în școală să aibă acces la activități extra școlare gratuit. Profesorii să fie mai bine pregătiți și tot așa.

Femeie din mediul rural 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
Ca să avem siguranța zilei de mâine ar trebui eliminată corupția.

Ca să avem siguranța zilei de mâine ar trebui eliminată corupția. La noi au fost zvonuri că anumiți comercianți au renunțat să mai investească în zonă pentru că li s-a cerut șpaga. Și asta ne afectează direct oportunitățile.

Femeie din mediul rural 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
Din păcate, s-ar putea să fie prea târziu să mai facem ceva.

Din păcate, s-ar putea să fie prea târziu să mai facem ceva. Schimbările astea climatice ne afectează direct, influențează direct banii din portofel – când vine factura la căldură iarna sau la curent vara pentru că nu mai putem sta fără aer condiționat. Nu prea mai avem noi ce să facem, doar să încercăm să mai reducem poluarea.

Femeie din mediul urban 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
Munca decentă presupune respect din partea superiorilor.

Munca decentă presupune respect din partea superiorilor – pe care din păcate, la sat nu prea îl avem. Ei știu că nu prea avem variante, nu avem unde să plecăm – așa că trebuie să îndurăm diverse.

Femeie din mediul rural 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
Educația ar trebui să fie mai mult ancorată în realitate.

Educația ar trebui să fie mai mult ancorată în realitate, să pregătească elevii pentru joburile actuale. Bacul e același de zeci de ani, deși tipurile de job-uri s-au schimbat. Ar trebui să se pună mai mult accentul pe cum te poți dezvolta, ce poți face mai departe.

Bărbat din mediul rural 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
O țară și o lume fără sărăcie implică asigurarea locurilor de muncă pentru toată lumea.

O țară și o lume fără sărăcie implică asigurarea locurilor de muncă pentru toată lumea. Din acest punct de vedere, mi se pare că studenții spre exemplu, sunt defavorizați – pentru că toți angajatorii cer experiență.

Bărbat din mediul urban 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
La capitolul sănătate, lucrurile stau mult mai rău la sat, decât la oraș.

La capitolul sănătate, lucrurile stau mult mai rău la sat, decât la oraș. Ideal, ar trebui ca dispensarele să fie dotate, să avem medici suficienți raportat la numărul de locuitori. Să existe farmacii aprovizionate, să avem acces la medicamentele necesare. Mi s-a întâmplat să fiu nevoită să merg în oraș pentru un medicament comun, care, din păcate, nu se găsea la noi în comună

Femeie din mediul rural 20-29 ani

TESTIMONIALE PARTICIPANȚI FOCUS GRUPURI
La noi este foarte multă risipă.

Din fericire, nu cred că suntem în acest pericol, ci dimpotrivă. La noi este foarte multă risipă, cheltuim mult pe mâncare și aruncăm la fel de mult.

Femeie din mediul urban 20-29 ani

Cum definesc românii siguranța zilei de mâine

Descarcă studiul

Detalii metodologie

Studiul a fost desfășurat cu sprijinul agenției IZI Data ca partener de cercetare și a inclus atât o componentă calitativă (2 focus grupuri desfășurate online, cu participanți femei și bărbați cu vârste între 20 – 30 ani, din mediul urban și rural), cât și cantitativă (1009 chestionare autoadministrate CAWI, reprezentative la nivel național urban-rural, bărbați și femei cu vârsta între 18 și 64 ani, utilizatori de internet, în perioada 13 – 20 octombrie 2023).