6 din 10 români spun ca trăiesc fără siguranța zilei de mâine
Principalii responsabili menționați sunt instituțiile statului și politicienii
Urgențele menționate sunt: Munca: salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%); Sănătate: sistem de sănătate pe care să te poți baza (71%); Educatie: un sistem de învățământ calitativ, cu profesori bine pregătiți, dotări necesare (60%)
Fondator IZI data
“Este utopic să ne gândim la un viitor îndepărtat sustenabil atunci când realitatea imediată a celor mai mulți dintre români este dictată de griji pentru lucruri de bază, 6 din 10 oamenii declară că nu au siguranța zilei de mâine. Ei sunt îngrijorați pentru asigurarea hranei, mulți trăiesc de la un salariu la altul, se confruntă cu sărăcie energetică sau se tem să aibă nevoie de o vizită la spital. Este esențial să vedem lucrurile așa cum sunt când construim strategii pentru viitor și mă bucură interesul continuu al Ambasadei Sustenabilității pentru înțelegerea României adevărate, este al 5-lea studiu de piață național (rural și urban) realizat în 2023 de Ambasadă alături de IZI data, iar parteneriatul cred că poate aduce relevanță proiectelor de construcție a unui viitor ancorat în realitate. Recunoașterea oficială a Zilei Sustenabilității în România de către statul român sper să marcheze și un angajament de implicare în rezolvarea urgențelor ce țin de siguranța zilei de mâine”, a declarat Silvia Luican, sociolog și fondator IZI data
Românii percep siguranța zilei de mâine în termeni de: salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%), un sistem de sănătate pe care să te poți baza (71%), stabilitatea locului de muncă/financiară (70%), sănătatea personală și a celor din jur (68%), un sistem de învățământ calitativ, cu profesori bine pregătiți, dotări necesare etc. (60%), fără criminalitate, tâlhari, oameni ai străzii periculoși (57%), o țară puternică din punct de vedere financiar (52%), oameni mai buni, mai puțini invidioși, mai implicați în binele comun (51%).
În funcție de urgența percepută de către respondenți, cele 8 teme de sustenabilitate abordate în cadrul acestui studiu au înregistrat proporțiile din graficul de mai jos:
Locul 1 – „Sănătate și bunăstare”
Aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: accesul și încurajarea pentru analizele periodice gratuite/ la prețuri accesibile, pentru toți oamenii (69%), urmată îndeaproape de infrastructură medicală bine pusă la punct (clădiri renovate și curate, aparatură, toalete, număr de ambulanțe), alături de medicamente accesibile pentru toți oamenii (56%).
Locul 2 – „Munca decentă și creștere economică”
Aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: creșterea salariului minim pe economie (58%), respectarea echilibrului între viață profesională și timp liber (57%), condiții sigure de muncă pentru toată lumea (56%).
Locul 3 – „Educația de calitate”
Aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: infrastructură școlară bine pusă la punct, cu școli renovate, dotate cu manuale, calculatoare, săli de sport (59%), pregătire pentru locuri de muncă actuale, de viitor, ancorate în realitate (55%), o programă școlară actualizată, mai puțin stufoasă, mai practică etc. (55%).